Op bezoek bij Energie Hub Ecofactorij

#8RHKverbindt was 10 febr 2023 met een delegatie van ondernemers uit de #Stedendriehoek en #Achterhoek op bezoek bij Royal Reesink B.V. op de Smart Energy Hub Ecofactorij in Apeldoorn. 

Onderwerp was het monitoren en de ervaring van ondernemers binnen een Energy Hub. Tim Verbruggen als 1 van de founders van de Ecofactorij nam ons in een hybride setting mee door de monitoring van de hub. Onomwonden legde hij de werkelijk gemeten netcongestie bloot. En die valt serieus mee wanneer je slimmer omgaat met de capaciteit die we nu al hebben. Netcongestie lijkt vooral wettelijk en vanuit oude systeemtheorieën in stand te worden gehouden.

Laadpaal ingezet voor loadbalancing en impressie van de bijeenkomst
Super interessante bijdrage van TIM VERBRUGGEN terugkijken

Tips van Tim; – meten, meten meten. En zorg daarnaast voor een dynamische belading van je netwerk. Dit kun je doen door apparaten die een ‘aan- uit’- cyclus kunnen hebben, zonder het productieproces ernstig te verstoren, te koppelen aan de momenten waarop je de max van je stroom aansluiting zit. 
– leer waar de werkelijke verdien momenten zitten in stroomverbruik. Bijv. Max opwek nastreven is niet zinvol als je meer kunt verdienen door bijv. tijdelijk van de negatieve stroom prijs gebruik te maken. Dit kan door je omvormers uit te zetten en stroom te verbruiken bij negatieve stroom prijzen. 

Na de break nam John Arts ons mee in zijn ervaringen binnen de Reesink groep. Enkele inzichten zijn;
– leer het verbruiksprofiel van je pand/ fabriek kennen.
– zet in op besparing (led, isolatie etc..)
– meten, meten, meten…
– pas dynamische load balancing toe. John liet hiervan het effect in hun dagelijkse praktijk zien. 
– Weet hoe je je weerbaar op moet stellen tegenover netbeheerders die je aanklagen op overschrijding van je aansluit waarden. Terwijl je aantoonbaar 99,99procent van de tijd ruim binnen de bandbreedtes zit. 

De openheid in de discussie gaf het gevoel dat je als ondernemer er niet alleen voor hoeft te staan. Kennis gaan we verder delen en dit was zeker niet de laatste energie- sessie van 8RHKVerbindt. Dus graag tot een volgende keer. 

Terug naar overzicht