Verbruik

Monitoring

Binnen monitoring van energie zijn er verschillende inzicht levels te behalen.

Basaal is inzicht in energieverbruik te monitoren via zogenaamde P1 meters. Via de collectieve inkoop in de Achterhoek wordt een meetdienst meegeleverd. Leon Knufing is hierin het aanspreekpunt.

Een stap extra is bijv. het meten van energieverbruik per verbruiker. Er zijn verschillende Smart Industry toepassingen hiervoor beschikbaar. Deze kunnen via sensoren het energieverbruik monitoren maar ook verbinden aan externe factoren als buitentemperatuur.

De bedrijven die het meest bedreven zijn in monitoring weten per kilo product wat het energieverbruik is geweest, incl. fluctuatie hierin door bijv. seizoen of verschil in grondstoffen.Meer weten hierover of aansluiten bij een leerkring. Neem gerust contact op met Harold Vulink.

Monitoring van opwek in de Achterhoek kun je vinden op deze site: ZON RES ACHTERHOEK

Delen energie

Energie delen kan op 2 manieren. Administratief; waarin je gebruik maakt van het bestaande netwerk en direct; waarin je zelf de netbeheerder wordt.

Een directe vorm van energie delen kan in een GDS: Energie verbruiken van je buurman in een zogenaamde Gesloten Distributie Systeem (GDS) mag. Hiervoor zijn wel verschillende GDS regels van toepassing. Alternatieven hierop zijn:

Directe lijn naar de buurman: zon- of wind energie wordt fysiek aangesloten op de elektrische aansluiting van een bedrijf uit de buurt. Hierdoor wordt er meer stroom direct verbruikt en is er minder teruglevering. Een directe lijn betekent niet dat de buurman de zonnestroom ook dient af te nemen. Er zijn verschillende opties om dit onderling te regelen.

Hieronder gaan we in op een aantal vormen van administratief energie delen;

MLOEA staat voor: meerdere leveranciers op één aansluiting. Hiermee is het mogelijk om meerdere contracten af te sluiten met verschillende energieleveranciers. Dit vergroot de keuzemogelijkheden en daarmee de controle over uw energiekosten.

Platformen: Bij platformen als Powerpeers, Zonnestroom en Engie komen opwekkers en afnemers van stroom samen. Meer info hierover vind je hier. Ook in de Achterhoek werkt AGEM aan een initiatief; ‘energie voor elkaar’.

Besparingen

In de basis zit de meeste besparing op het niet verbruiken van energie. Keuzes maken in wat fundamenteel of wenselijk is ten aanzien van een energieverbruik situatie is dus een goede start.

Via verschillende scans (waarvan de meeste gesubsidieerd verkrijgbaar zijn) kan een inventarisatie op verbruiksbesparing gedaan worden.

Load follow supply is een besparing die steeds meer aandacht krijgt. Oftewel energie verbruiken wanneer het zicht aanbiedt (denk aan zon of wind energie). Daarbij maakt de fluctuatie van de energieprijs per uur dat een goede timing van verbruik je energierekening sterk kan verlagen.